Gode råd til dit første huskøb

Der er mange par og nybagte forældre, som drømmer om at finde deres første bolig, men der er nogle ting, som I bør have afklaret inden I køber hus. Dette kan du læse nærmere om herunder.

Inden du tager i banken

Der er mange, som tager i banken som noget af det første, men der er nogle ting, som du bør have afklaret, inden du tager til en sådan samtale.

Hav styr på økonomien
Før I går på jagt efter drømmehuset, vil det være rart at vide, hvor meget I kan købe hus for. For at finde ud at dette er det vigtigt, at I har styr på jeres økonomi. Det, I kan vælge at gøre, er at lave et budget, hvorved I kan få et overblik over økonomien, jeres udgifter og ikke mindst jeres overskud pr. måned. Hvor stort et beløb, I kan låne, er hovedsageligt afhængig af jeres månedsløn, men for at I får luft i økonomien, så ser banken også på jeres rådighedsbeløb og gæld. Rådighedsbeløbet er det, som I vil have tilbage hver måned til mad, tøj og fornøjelser, efter de faste udgifter er blevet betalt, såsom jeres lån, forsikringer osv. Hvis I er en familie med et barn eller flere børn, så bør rådighedsbeløbet være højere end for en familie uden børn. Det, de fleste banker regner med, er, at to voksne skal have ca. 8.500 kr. til rådighed pr. måned, hvorimod en familie med børn skal tillægge dette beløbe ca. 2.500 kr. for hvert hjemmeboende barn.

5% til udbetaling
Grundet en lovændring så skal boligkøbere i dag selv have minimum 5% af den udbudte pris på boligen, inden der kan handles. Det betyder, at det er vigtigt at have en god opsparing, inden du kan købe din første bolig.

Uforudsete udgifter

Når I har fået styr på de ovenstående ting, så er det tid til at tage i banken. Det kan være, at I allerede har fundet drømmeboligen og sidder klar til at tage et lån. Når huset er købt, kan det ske, at der kommer uforudsete udgifter, eller at huset skal repareres lidt. Hvis dette er tilfældet, kan du vælge at låne penge til det.

Skriv en kommentar