Kend dine vine – en lille vinguide

Er du helt vild med vin og ønsker du at lære mere om de mange vine, du kan få rundt omkring i verden? Så er du altså kommet til det helt rigtige sted! Lige her får du nemlig en lille vinguide, så du har mulighed for at udvælge de helt rigtige vine i fremtiden. Ønsker du således at vide, hvilke vine du med fordel kan servere til bøffen? Måske du bare gerne vil vide præcis, hvordan du spotter vine med fejl? Så læs med her, eller hop ind og tjek det store udvalg af vine ud.

To hovedkategorier af vine

Det kan sommetider være svært at finde rundt i den store vinverden – der findes et hav af forskellige druesorter og ligeledes findes der også regler for, hvilke vine man bør servere til hvilken mad. Det kan virke ret så uoverskueligt, men der er heldigvis hjælp at hente.

Helt overordnet opdeler man vine i to hovedkategorier – nemlig bordvine og hedvine. Under kategorien bordvine finder du de klassiske vine som rødvin, hvidvin, rosévin og mousserende vin. Disse vine har oftest omtrent 14% alkohol eller under. Hedvine er således betegnelsen for både søde og tørre vine, der har et lidt højere alkoholindhold end de klassiske vine – dette kunne eksempelvis være portvin.

Hvilke vine skal jeg servere til maden?

Det helt store spørgsmål, der er tale om, når talen falder på vine, er, hvilken vin går til hvilken mad? Først og fremmest går du typisk ikke galt i byen, hvis du vælger at servere en lokal vin med noget lokalt mad. Et gammelt husmorråd lyder nemlig på, at man med fordel kan drikke lokalt til lokalt, hvis man vil være sikker på, at maden går til vinen – og omvendt. Dette gælder, idet vine typisk er fremstillet til at skulle passe egnens smag. Således kan du eksempelvis servere en middelhavsvin til middelhavsmad.

Derudover kan du også med stor fordel matche både struktur og smagsfylde, når du skal finde de helt rigtige vine til din mad. Det vil altså sige, at du kan passe syre med syre og sødme med sødme. Desuden skal du være opmærksom på, at intensiteten i maden svarer til intensiteten i dine vine. Skal du eksempelvis servere en lys fiskeret til forret, kan du med stor fordel kigge på vine som lette og frugtige hvidvine, idet disse netop ikke vil fjerne fokusset fra dine lækre mad, men blot komplimentere den.