Dyneguide: Pas godt på din dyne med disse gode råd

Soveværelsets centrum er uden tvivl sengen, og sengen er ganske enkelt ikke meget ved uden en dyne, du kan hoppe ned under. Dynen hjælper dig med at få den bedst mulige nattesøvn i såvel de varme sommermåneder som de kolde vintermåneder. For at holde din dyne i god stand er det vigtigt, at du passer godt på den. Hvordan du gør det, kan du blive klogere på i det følgende.

Skift dyne alt efter sæson

Langt de fleste mennesker kender til at have det varmt i sommernætterne og fryse i vinternætterne. Selvom behovet for søvn altid er det samme, ændres dynebehovet. Derfor er den en god idé at have både en sommerdyne og en vinterdyne, som du kan skifte mellem, når årstiden skifter – både så du får en mere behagelig nattesøvn, men også så du ikke slider mindre på dynen. Bruger du vinterdynen om sommeren sveder du højst sandsynligt mere på dynen, hvorfor der er brug for at vaske den mere end ellers, hvilket slider på den. Derudover slides dynen også mindre, hvis den kun bruges et halvt år ad gangen. Alt efter kropstemperatur kan der selvfølgelig være problemer med at bruge en sæsondyne. Er du typen, der har brug for en vinterdyne hele året eller omvendt kun bruger sommerdynen, kan du overveje at købe henholdsvis en sommerdyne eller vinterdyne, der enten er ekstra varm eller ekstra kold alt efter, hvad du har brug for. Find udvalget af sommerdyner på nettet og bliv klogere.

Vask dynen korrekt

Selvom du kan undgå at vaske dynen hele tiden ved eksempelvis at vælge den rette dyne til sommernætterne, er det alligevel nødvendigt, at dynen bliver vasket fra tid til anden. Mange tror fejlagtigt, at dynen ikke skal vaskes, men for at passe godt på dynen og holde den hygiejnisk, skal den være cirka hvert kvartal. Dog skal du være forsigtig, når du vasker den. Er det en bomuldsdyne, kan du sagtens vaske den i vaskemaskinen derhjemme – helst ved et skåneprogram og ved 60 grader, medmindre mærkningen på dynen giver andre instruktioner. Finere dyner såsom edderdunsdynen eller silkedynen er bedre at overlade til professionelle renserier, som kan give disse typer af dyner en mere skånsom behandling. Vasker du dynen derhjemme, skal du huske at bruge et enzymfrit vaskemiddel for at passe godt på dunene. Derudover er det vigtigt at vasken afsluttes med centrifugering, så dynen bliver så tør som muligt efter vasken. Dynen skal helst i tørretumbleren efter vask, så du kan sikre dig, at den bliver helt tør og ikke udvikler svamp eller mug.