Flishuggeren – hvad er det og hvordan virke den?

En flishugger kan lave træ om til små træfliser. Denne maskine findes i mange forskellige størrelser. Der er f.eks. både en flishugger, som er stor og lavet til industrielt arbejde og en flishugger i en mindre version, som en privat husejer kan bruge til haven. Alle flishugger virker dog ens og har samme egenskaber. Du kan som privat haveejer bruge flishuggerens træflis til dine blomsterbede eller som kompost. Det er her vigtigt at sige, at alle træsorter ikke er egnet lige godt til udbredelse, da nogle træsorter kan indeholde kemikalier, som kan beskadige planter. Hvis du er interesseret i en flishugger, kan du kigge nærmere på maskinen på denne hjemmeside: https://www.dk-tec.dk/maskiner-til-skov-og-trae/komposter-flishuggere.html. Her er der et godt udvalg af forskellige flishuggere, i forskellige størrelser og til rimelige priser.

Knivene

En træflishugger er udstyret med mange skarpe knive også kaldet skærevinger. Disse skærevinger er dem, der afgør hvor stort et stykke træ eller hvor en gren, maskinen kan klare. Når flishuggeren går i gang med sine knive, vil den skære træet til små stumper og stykker. Skærevingerne vil fortære træet hver gang de rammer træstykket. Altså drejer skærevingerne rundt og rundt og gør træet mindre og mindre, for hver gang at knivene rammer træet. Nogle flishuggere kan bruge en anden metode for at få hugget træet synder og sammen til små stykker. De har nogle skærevinger, som er i stand til selv at trække træet til sig. På den måde behøver du ikke selv holde træstykket.

Motoren

Motoren er drivkraften i en maskine. Dette gælder også for flishuggeren. Den har brug for en motor, for at kunne dreje alle de mange skarpe knive rundt. Du kan både få udgaver af flishuggeren med en elektrisk drevet motor og en fossil drevet motor. Motoren får trukket knivene rundt ved hjælp af remskiver og v-bælter eller ved hjælp af en gearkasse.